Tüp bebek tedavisine başlamadan önce erkeğin hazırlanması gebelik şansını anlamlı derecede artırmakta! İtalya’da bir tüp bebek merkezinde yapılan araştırma, eşlerinden yumurta toplama zamanı gelmeden 3 ay öncesinden erkeğin hazırlanmasının, gebelik oranlarını artırdığını ortaya koydu (Farrag 2015). Hazırlık tedavisi yapılmayan erkeklerde gebelik oranı %20’de kalırken, hazırlanan erkeklerin bulunduğu grupta gebelik oranı %42’ye yükselmişti. İlginç olanı, düşük oranı da çok azaldı; %15. Oysa tedavi görmeyen erkeklerde tüp bebek sonrası düşük olasılığı %43’tü.
Tüp bebek öncesi erkeğin hazırlanmasında en önemli yöntem, sperm üretiminin FSH hormonu ile stimüle edilmesidir. Böylelikle spermlerin kalitesi daha da artar. Özellikle sperm DNA kalitesi bu tedaviden en fazla fayda gören kısımdır. Bunun dışında, testislerde spermleri besleyen ve Sertoli hücresi denilen bir grup hücre, FSH hormonu sayesinde çok sayıda enzim üreterek, spermleri gelişimleri sırasında besler. Zaten Sertoli hücrelerinin bir diğer adı da “Besleyici Hücreler” ya da “Nurse/Mother/Sustentacular cells” olarak geçer. Sertoli hücrelerinin yetersiz kalması durumunda sperm hücrelerinin olgunlaşması bozulur ve neticede bozuk kalitede sperm çıkar. İşte, FSH hormonu ile Sertoli hücreleri uyarılırsa bunların spermi besleme kapasiteleri de artarak, daha sağlıklı hücreler üretilebilecektir.
Araştırıcılar da buna dayanarak, çiftler tüp bebeğe alınmadan önce haftada 3 kez 150 ünite rekombinan FSH hormonu ile erkekleri hazırladılar. Diğer grubu ise herhangi bir hazırlık yapılmadan tüp bebeğe aldılar. Daha sonra her iki gruba da tüp bebek yapıldı. Önceden erkeğin hazırlandığı çiftlerin %42’si gebe kalırken, hazırlanmayanlarda bu oran %20’de kaldı. Tedavi alanlarda gebelik gerçekleşenlerin ise düşük yapma riski anlamlı derecede azalmıştı; %15. Oysa erkeğin hazırlanmadan tüp bebek yapılan çiftlerin yarıya yakını (%43) düşükle sonuçlandı.
Başka bir çalışmada da, daha önce tüp bebek yapılıp tutmayan 33 çiftte erkeğe benzer şekilde hormon tedavisi ile hazırlık yapılmış ve yaklaşık üçte birinde (%30,4) gebelik elde edilirken, tedavi görmeyen çiftlerde hiç gebelik elde edilememişti (Caroppo 2003).
Netice olarak, tüp bebek öncesi erkeğin de eşi gibi hazırlandıktan sonra işleme geçilmesi gebelik başarısını anlamlı derecede artırabilir. Ancak burada tedaviye alınacak erkeklerin seçilirken hormon profillerine dikkat edilmesi ve düzenli kontrollerinin yapılması çok önemlidir. Uygun hasta seçimi yapılmadan hormon kullanılması istenmeyen yan etkiler ortaya çıkarabilir.
Kaynaklar: