Testislerden sperm eldesi (TESE) nonobstrüktif azoospermik (NOA) hastalarda çocuk sahibi olma şansı vermiştir. TESE ile sperm elde etme oranları ortalama %50 civarında olmakla birlikte, sperm bulma şansını önceden tahmin ettirmede günümüzde kullanılan noninvaziv yöntemler yeterli değildir. Bu çalışmada, akım sitometri (flow cytometry-FCM) yöntemi ile seminal haploid hücrelerin saptanarak gereksiz testis biyopsisi yapılmasından kaçınılması amaçlanmıştır. FCM yönteminde floresan ile boyandıktan sonra hücrenin içeriği analiz edilir. Floresan sinyallerinin yoğunluğuna bakılarak DNA içeriği ve kondensasyonu değerlendirilir. Semen hücresinde ise, FCM ile hücrenin büyüklüğü, sitoplazmanın granüler yapısı ve floresan sinyalinin yoğunluğuna göre haploid olup olmadığı saptanabilir. Günümüzde insanda seminal hücrelerin ayırt edilmesinde ve spermatogenez bozukluklarının saptanmasında FCM kullanılmaktadır.
Bu çalışmada testis biyopsisi yapılan 37 NOA olguda testis volümleri, serum FSH ve inhibin B ölçümleri, seminal sitoloji, seminal FCM analizi ve histolojik incelemeler gerçekleştirilmiştir. Azoospermik semen örneklerinin yayma preparatları Harris-Shorr tekniği ile boyanarak tesbit edilmiş ve preparatlar spermatid varlığı açısından incelenmişlerdir. Birkaç hafta sonra aynı hastalardan tekrar semen örnekleri alınarak bu sefer FCM ile analiz edildiler. Burada, semen pelleti içindeki yuvarlak hücreler Cytofix-Cytoperm/Cytowash kitTM ile ayrıştırılmış ve fikse edilmiştir. Arkasından FCM ile incelemeye alındılar. Aynı işlemler kontrol semenlerde de yapıldı.
Sonuçta, 18 biyopside sperm bulundu. Sitoloji, FCM analizi ve histolojik bulgular karşılaştırıldığında FCM’nin sitolojiden daha sensitif (%100’e karşılık %59) ama daha az spesifik (%67’ye karşılık %83.5) olduğu, komplet spermatogenez bulunması durumunda ise sensitivitenin düşerek (%50), daha spesifik (%100) hale geldiği gözlemlendi. Sonuçlar aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.
Tablo. Testiculer sperm eldesi (TESE) sonuçları ile FCM ve histolojik inceleme sonuçlarının karşılaştırılması.
Mevcut veriler TESE sonuçlarını önceden tahmin etmede ve NOA olgularının tedavilerinde yüz güldürücü sonuçlar alınmasında FCM ile semende haploid hücre aranmasının noninvaziv ilginç bir yöntem olduğunu ortaya koymaktadır. Ancak daha ucuz ve kolay olması nedeniyle azoospermik semen örneğinin önce yayılarak boyanmış preparatının incelenmesi, eğer spermatid görülürse TESE’ye geçilmesi, görülmezse FCM ile bir kez daha analiz edilmesi uygun görülmektedir.
Human Reproduction 2005 20(7):1915-1920’den tercüme edilmiştir.