Azoospermik erkeklerde asıl sorun, tekrarlayan TESE ameliyatlarından sonra olgun sperm hücresi bulunamamasıdır. Her ne kadar hormonal tedavi ile bunların yaklaşık beşte birinde sperm elde edilebilmekteyse de, geri kalanları ne yazık ki bir sonuç alamamakta.
Geçtiğimiz sene Japonya’da Kyoto Üniversitesinde araştırıcılar hayvanlarda deriden aldıkları hücrelerle sperm ve yumurta yapmayı başardılar. Hatta bunlarla yapılan tüp bebek denemelerinde sağlıklı yavrular bile dünyaya geldi. Ama henüz insana yönelik bir çalışma yapılmadı. Çünkü genetik sorunlar henüz tam anlamıyla çözümlenmiş değil. Doğacak çocukların anomalili olma olasılığı ekarte edilemiyor.
Bütün bunları değerlendiren Kaliforniya Stanford Üniversitesi Profesörü Renee Pera, önümüzdeki 2 yıl içinde insanda da benzer yolla sperm hücresi elde edilebileceği, 5 yıl içinde de yumurta yapılabileceği konusunda oldukça ümitli. BBC News’in ekim 2012 sayılı haberinde demeç veren araştırıcı, bugüne kadar çok sayıda deney yaptıklarını ama genetik sorunlar yeteri kadar aydınlatılmadığı için bunu insanda uygulayamadıklarından yakınmakta. Çoğu yerde, insan embriyoları üzerinde bu gibi araştırmaların yapılmasına etik olarak müsaade edilmemekte. Hepimiz, Dr. Pera’nın sözlerinin bir an önce gerçekleşmesini bekliyoruz.
Kaynak: BBC News, Los Angeles, eylül 2012 / http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-19879113