Evlendiniz ve ilk günler geçti. Artık baba olmanın tadını arıyorsunuz. Her çift gibi doğal yolla baba olmak istiyorsunuz. Doktora gitmediniz ve herhangi bir tahlil ya da tetkik de yaptırmadınız. Nereden ve nasıl başlamak lazım?
Doğal yolla baba olmak için önce kendinizi hazırlamanız gerekir. Sperm değerleriniz ne olursa olsun, her zaman için doğal yolla baba olabileceğinizi unutmayın. Tüp bebeğe hazırlanan çoğu çift, tedavi süreçlerinde kendiliğinden gebe kalmakta. Burada önemli olan husus sperm sayısı değil, mevcut spermlerin kalitesidir. Aşağıda, bebeğinizle buluşma yolculuğunuzda atacağınız ilk adımlar verilmiştir. Gerisinde, yolunuz açık olsun….
1. BESLENME
Günlük yaşantınızda siz neyle besleniyorsanız, sperminiz de onunla besleniyor demektir. Yani, vücudunuza gıda olarak ne giriyorsa, sperminizi ve neticede ilerideki yavrunuzu yapan da o olacaktır. Ağzınıza aldığınız her lokmada bunu aklınızdan çıkarmayın. Ne yiyorsunuz? Ayaküstü atıştırmalıklar mı, işlenmiş hazır paket yiyecekler mi, şekerleme, gazlı içecekler, ya da benzerleri mi? Eğer bunlarsa, bedeniniz de ayakta kalmak için bunlara güvenmek zorundadır. Bütün besin ögelerinden zengin bir diyet en ideal olanıdır, yani en doğal halleriyle yetişmiş gıdalar. Besinlerin doğal ya da organik olmaları çok önemlidir, çünkü hazır gıdaların içerisinde koruyucular, boyalar, sentetik katkı maddeleri, hidrojenize yağ, aşırı tuz, soya, GDO (genetiği değiştirilmiş ürünler) ve aşırı şeker konulmuş olabilir. Bunların genel beden sağlığına ve üreme fonksiyonları üzerine olumsuz etkileri gösterilmiştir. İşte tercih edilmesi gereken birkaç örnek:
- Konserve yerine ev yemeği.
- Şarküteri yerine de evde işlenmiş et.
- Taze, buharda hafif tütsülenmiş ya da hafif sote edilmiş sebze/meyveler konserveden daha iyidir. Dondurulmuş ürünler de konserveden daha iyi olmakla beraber, hiç işlem görmemiş taze gıdalar her zaman tercih edilmelidir.
- Pastörize ya da homojenize ürünler yerine taze günlük üretim.
- Konsantre ya da pastörize meyve suları yerine taze meyve suyu.
- Tam buğday gibi fazla işlem görmemiş tahıllardan yapılmış ekmek, vs.
Beslenme alışkanlıklarınızı hemen değiştirmeye başlayabilirsiniz.
2. EGZERSİZ
Sağlıklı bir üreme fonksiyonuna sahip olmada düzenli beden hareketinin önemli yeri vardır. Düzenli yapılan egzersizler kasları güçlendirir, dayanıklılık sağlar, eklemlerde hareket esnekliğini artırır, dolaşımı hızlandırır, stresten, depresyondan ve anksiyeteden korur. Daha da önemlisi vücutta biriken aşırı hormon ve toksinlerin atılımını kolaylaştırır yani bir bakıma detoksifikasyon yapar. Günde 30 dakika, haftada ise 5 günümüzü egzersize ayırmalıyız. Egzersiz yaparken terleyecek kadar efor sarfetmeye ihtiyaç vardır. Ter bir yandan bedenin kendi kendini soğutmasına yardımcı olurken hem de vücudun günlük doğal detoksifikasyonudur. Bütün bunlar üreme organları için sağlıklı bir hormonal denge ve yeterli kanlanma sağlar. Sağlıklı bedene, çocuk yetiştirilmesi sırasında özellikle ihtiyacımız olacak. Bazı egzersiz önerileri:
- Yürüyüş
- Yoga
- Bisiklet
- Dans
- Yüzme
- Pilates
3. POZİTİF YAŞAM TARZI TERCİHLERİNİZ
Fiziksel, ruhsal, duygusal ve mental sağlığınız üzerine yaşam tarzınızdaki tercihleriniz son derece önemli etkiye sahiptir. Kendi kendinize şunları sorun:
- Ruhsal yönden kendinizi destekliyor musunuz?
- Aşırı alkol tüketiyor musunuz?
- Sigara içiyor musunuz?
- İhtiyaç duyduğunuzda yardım istiyor musunuz?
- Yiyeceklerle aranız nasıl, obez misiniz?
- Eşinizle ilişkiniz nasıl?
- Üremenizi ya da genel beden sağlığınızı etkileyecek kötü alışkanlıklarınız var mı?
- Gün içinde kendinize zaman ayırıyor musunuz?
- Yaşantınızda sizi olumlu yapacağını düşündüğünüz şeyler nelerdir?
Yaşantınız içindeki tercihler genel sağlığınız üzerinde çok önemli etkiye sahiptir. Her yönüyle sağlıklı, mutlu ve üretken olmalısınız. Şu andan itibaren negatif yaşam tarzı tercihlerinizi olumlu olanlarla değiştirmeye başlayabilirsiniz.
Hoşlandığınız pozitif aktivitelerin bir listesini çıkarın. Önceki olumsuz örnekleri nasıl değiştireceğinizi düşünün. En azından birini şimdi deneyin!
4. BİR PLAN YAPIN
Gerek bu sayfalarda gerekse çevrenizdeki kaynaklarda doğal yolla çocuk sahibi olma önerileri ile dolu çok sayıda yazı ile karşılaşmaktasınız. Hepsi de son derece faydalı olabilir, ama çok fazla oldukları zaman takip etmek sıkıcı
olabilir. En iyisi kendiniz için aylık planlar çıkarın. İlginizi çeken doğal tedavi yöntemlerini, bitkiselleri ve destekleyici ürünleri kısa notlar halinde bir kâğıda yazın. Arkasından, hedefinizi belirleyin. Örneğin üreme kapasitenizi yüksek tutmak istiyor ama henüz baba olmak istemiyorsunuzdur. Ya da üremeyle ilgili bir sorununuzu tedavi ettirmek ve hemen arkasından da çocuk yapmak istersiniz. Bu hedefinizde de mutlu olacağınızdan emin olun. İzlediğiniz yolda gerçekçi olun. Eşinizi gebe bırakmak ya da üreme fonksiyonunuzu düzeltmek için 3 ya da 6 ay uğraşmanız gerekeceğinizi unutmayın. Listeye beslenmenizi, egzersizlerinizi ve yaşam tarzı değişikliklerinizi de ekleyin.
Listeyi yaptıktan sonra her bir maddeyi gözden geçirin; bunu gerçekleştirmenin sizin ne kadar zamanınızı alacağını hesaplayın. Tedavi de görüyorsanız bunun planını da listenize ekleyin. Listenizi, görebileceğiniz bir yerde muhafaza edin. Böylelikle kendinizi kolayca kontrol etmiş olursunuz.
5. SABIRLI OLUN
Yaptığınız program konusunda sabırlı olun, zaman tanıyın. Diyet, egzersiz, yaşam tarzı, beslenme ve destek ürünleri belli bir süre devam edilmezlerse beklenen etkiyi göstermezler. Sabırlı olursanız, başarma olasılığınız da artar. Tek başına ilaçlar ya da bitkisel ürünler, yaşam tarzınız ve beslenmeniz düzensiz ise bir sonuç vermeyecektir. Erkekte bir sperm siklusu 74 gündür, yani yaklaşık 2,5 ay. Demek ki, yapacağınız bir değişikliğin spermlerde ortaya çıkması için 3 aya yakın beklemeniz gerekiyor.