İktidarsızlık yakınması ile gelen bir erkekte gerçek bir iktidarsızlık bulunup bulunmadığını anlamak ve varsa bunun psikojenik mi yoksa organik bir nedenden mi kaynaklandığını anlamak için bazı testler yapılır. Bunlardan sıklıkla kullanılan bazıları aşağıda verilmiştir.
Kan tahlili: Özellikle kan şekeri ve testosteron ile prolaktin hormonlarına bakılır. Gerekirse karaciğer ve böbrek fonksiyonları da kontrol edilir.
NPT testi (Uykuda penis sertleşmesinin ölçülmesi): Erkeklerde gece uykuda iken penis 2-7 kez sertleşir. Yaş ilerledikçe bunun sıklığı ve gücü azalır. İktidarsızlık nedeninin psikolojik mi olduğunu yoksa peniste damar veya sinir yapısıyla ilgili organik bir bozukluğun mu bulunduğunu büyük olasılıkla ortaya koyar. Önemli bir testtir ama bozuk çıkması her zaman bir hastalık bulunduğuna işaret etmez. Bu nedenle 2 gece üst üste tekrarlanmalıdır.
Testin yapılışı; NPT cihazının, yukarıdaki resimde görüldüğü gibi iki halkası bulunur. Bu halkalar penise geçirilir. Cihaz ise bacak üzerinde özel bir kılıf içerisine yerleştirilir. Şahıs aleti gece yatarken kendi bağlar veya hastanede uygulanır. Sabah cihaz çıkarılarak bilgisayarda sonuçları alınır. Eğer en az bir kez sertleşme olduğu ve yeterli süre ve sertlikte devam ettiği görülürse, iktidarsızlığın psikolojik bir nedenden kaynaklanmış olduğu düşünülür.
Penil Doppler ultrasonografi: Burada penisi besleyen damarlardaki kan akım miktarı ölçülür. Azalmış ise damarsal bir neden bulunduğu anlaşılır. Test yapılırken penis içine papaverin veya prostaglandin denilen damar genişletici bir ilaç enjekte edilir. Ölçümler bundan sonra alınır. Sık kullanılan ve değerli sonuçlar veren bir testtir. Ama bozuk çıkması her zaman bir hastalık bulunduğu anlamına gelmez. Çok dikkatli ve sakin bir ortamda yapılması gerekir.
Kavernozografi-kavernozometri: Günümüzde fazla istenmemektedir. Sertleşme sırasında penis içinde kanın birikmesi, dışarı çıkışının durması gerekir. Bazı hastalık durumlarında ereksiyon sırasında penis içinde kan birikemeyerek dışarı kaçar. Buna venöz kaçak adı verilir. Kavernozografi-kavernozometri testi işte bu kaçak durumunu saptamaya yarar. Test yapılırken penis içerisine 2 adet iğne ile girilir. Birinden sıvı verilirken diğerinden basınç ölçümleri alınır. Bu sırada damar genişletici ilaçlar kullanılır ve en sonunda radyoopak bir ilaç verilerek damarların filmi çekilir. Böylece kaçak olan damarlar görüntülenir. Test değerli sonuçlar vermekle birlikte invaziv bir teknik olup, bazen istenmeyen komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Günümüzde diğer yöntemlerle de aynı tanı konularak tedavi yapılabildiğinden, sık kullanılmamaktadır.
Nörolojik testler: Penisi uyaran sinirleri değerlendirmek için yapılırlar. Konuyu iyi bilen bir uzman tarafından yapılmalıdır. Sonuçları her zaman yeterli olmamaktadır. Biotesiometri testinde önce el ve ayaklara uyarı verilerek hastadan hissetmesi istenir. Sonra aynı uyarı penise verilerek hissedip hissetmediği sorulur. Böylece penisin hissetme derecesi hesaplanır. Bir diğer nörojenik test ise uyarılmış potansiyel testleridir. Penise bir uyarı verilir ve penis kökü üzerinden ya da baş üzerine yerleştirilen elektrotlardan bu uyarının ne kadar zaman sonra ortaya çıktığı ölçülür. Son derece hassas bir test olup, uzman kişilerce yapılması gerekir. Nörojenik testler özellikle omurilik yaralanması geçiren ya da sinir uyarımında bir bozukluk bulunduğundan şüphelenilen erkeklerde istenmektedir.
Penis’den iğne ile girilerek biyopsi alınması, çok yeni bir uygulama olup henüz rutin uygulanımı yoktur.