Özellikle genç erkeklerde sık karşılaştığımız bir sorun testis ağrısıdır. Şayet belli bir neden bulunursa, uygun tedavisi ile düzelme sağlanabilir. Ancak bazen defalarca antibiyotik ve ağrı kesici kullanılmasına rağmen şikayetlerde bir gerileme elde edilemeyebilir. Bunun altında yatan ve nadir görülen bir neden Zinner sendromu olarak bilinen, doğuştan gelen bir anomalidir. Nedir bu Zinner sendromu?
Erkeklerde anne karnındayken böbreklerin ve sperm kanallarının gelişimi birbiriyle yakın ilişkili olarak gerçekleşir. Bu evrede bir aksama olursa hem böbrekler hem de üreme sistemi birlikte etkilenir. Zinner sendromu olarak bilinen anomalide hem o tarafta böbrek yoktur hem de sperm taşıyan kanalların uç kısmı gelişmemiştir. Kanallar gelişmediği için de geride biriken sperm sıvısı içinde bulunduğu bezlerde şişmeye ve ağrıya yol açar. Bu bezler, testisin hemen bitişiğindeki epididim bezi ile prostatın üzerindeki seminal keselerdir. O nedenle de ağrı en fazla testiste ve prostatın bulunduğu perineal bölgede, yani bacak arasında hissedilir.
Bu hastalığın bulunduğu erkekler testiste zaman zaman tekrarlayan şişkinlik, dokunmakla artan ağrı, ciltte kızarıklık şikayetlerinden yakınırlar. Buna bacak arasında ve karın alt kısmında hissedilen ağrı da eşlik eder. Ağrı özellikle cinsel ilişkiyi takiben ortaya çıkar. Bazen idrar yapmada güçlük ve yanma da olabilir. Mikrobik bir enfeksiyon olmadığı için de idrar tahlilleri temiz gelir ve kültürde üreme tespit edilmez. Zaten bu nedenle antibiyotik tedavilerinin bir faydası olmaz. Üstelik gereksiz ilaç kullanımı başka yan etkilere neden olabilir.
Böyle bir tabloda öncelikle yukarıda bahsettiğimiz anomali akla gelmelidir. Buna yönelik olarak da görüntüleme yöntemleriyle böbrekler ve sperm kanallarının durumu araştırılır. Bir böbreğin olmaması, epididim bezinde şişkinlik, seminal kesenin kistik genişlemesi ve prostat içinde ejakulatör kanalın incelmiş olması durumunda Zinner sendromu tanısı konur. Değişik yollarla kist boşaltılırsa, şikayetler büyük ölçüde geriler. Daha sonra aralıklı kontrolleri yapılarak durum değerlendirilir.
Tabii ki benzer şekilde şikayetlere yol açan başka hastalıklar da vardır. Bunlar arasında prostat bezi içinde yerleşmiş kistler, testise yansıyan ağrılar ve epididim ya da testisin mikrobik enfeksiyonları sayılabilir. Ancak detaylı bir inceleme ile ayırıcı tanıları yapılarak buna uygun tedavi planlanabilir.
Netice olarak, testis ağrıları çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Tedavide öncelikle doğru tanı konması önemlidir. Düzelme sağlanamayan durumlarda nadir görülen gelişimsel anomaliler yönünden daha detaylı inceleme gerekebilir.
Bu yazı https://www.posta.com.tr/’de yayınlandı.
Resim: https://openclipart.org/