AZOOSPERMİK ERKEKLERDE TÜP BEBEK ÖNCESİ İLAÇ TEDAVİSİ GEBELİK ŞANSINI ARTIRABİLİR
Tahlillerinde ölü ya da canlı sperm görülmeyen azoospermik erkeklerin, tüp bebek yapılmadan önce iyi değerlendirilmesi gerekir. Çünkü bazı olgularda bir süre ilaç tedavisini takiben normal yolla da sperm çıkması sağlanabilir. İtalya’da Floransa, Katanya, Tulin, Napoli ve Pisa üniversitelerinin ortak bir araştırmasında, azoospermili erkeklerde ilaç tedavisinin tüp bebek ile gebelik görülme başarısını anlamlı derecede artıracağı ortaya kondu.
Bu çalışmada 50 erkek tedaviye alındı. Bunların sperm tahlilleri azoospermik olup, kanda FSH hormon ölçümü 12 mIU/mL’nin altındaydı. Olguların yarısına haftada 3 gün gonadotropin tedavisi uygulandı. 3 ay sonra sperm tahlili yapıldı. Tedavi verilen hastaların %20’sinde menide sperm çıkmaya başladığı görüldü. Bunlarda sperm sayısı ortalama 900 bin olup, hareket oranı %12 olarak bulundu.
Tedaviden sonra tahlillerinde sperm çıkmayan hastalara TESE ameliyatı yapıldığında ise, tedavi alanların %24’ünde sperm bulunurken, ilaç kullanılmayanlarda bu oran %12’de kaldı.
Daha sonra bu spermlerle tüp bebek yapıldığında, ilaç kullananların %28’inin eşlerinde gebelik sağlanırken, tedavi almamış olanlarda gebelik sıklığı %15 oldu.
Bu sonuçlara göre araştırıcılar, tüp bebeğe alınmadan önce azoospermik erkeğin iyi araştırılması gerektiğini, eğer FSH hormonu <12 mIU ise önce gonadotropin tedavisi görmesini önermekteler. Bu şekilde hem sperm elde etme şansı artacak, hem de gebelik başarısı anlamlı derecede yükselecektir. Ancak FSH’sı normal erkeklerde kanal tıkanıklığı da bulunabileceği için, TESE sırasında bu yönde de hazırlıklı olunması ve gerekiyorsa tıkanıklığı giderici mikrocerrahi onarımların da yapılması gerekebileceği akılda bulundurulmalı. Eğer FSH ve testosteron hormonlarının her ikisi de normalden daha düşükse hipogonadotropik hipogonadizm tanısı konularak, hiç TESE yapmadan en az 6 ay hormon replasmanı uygulanması normal sperm çıkışını da sağlayabilir. İşte bu nedenlerle, tüp bebek için acele karar verilmesi, önce detaylı bir araştırma yapılarak doğru tedavi planı belirlenmesi çok önemlidir.
Kaynak: Urologia. 2017 Aug 7:0. doi: 10.5301/uj.5000253.