Prof.Dr. Kaan Aydos
Sperm sayısının ileri derecede azaldığı erkeklerde tüp bebek ile gebelik elde edilebilmekte. Hiç sperm çıkmayan azoospermi durumlarında bile, mikroTESE ile erkeklerin önemli bir kısmında sperm elde etmek mümkün. Ama yine de, bir grup erkekte TESE ile de sperm bulunamamakta. İşte bu durumda ümitler de azalır.
Diğer yandan, kandaki FSH hormonu testislerde sperm üretiminden sorumlu önemli bir hormondur. Birçok çalışmada, dışarıdan verilen ilaçlarla FSH hormonu yükseltilirse, sperm üretiminin arttığı ortaya konmuştur. Bunun tek şartı, kanda FSH hormonunun ya normalden düşük ya da normal sınırlar içerisinde olması.
İtalya’da araştırıcılar, bu hormonun normal sınırlar arasında bulunduğu azoospermik erkeklerde uzun süreli FSH verilmesinin, TESE ile sperm bulma şansını artırdığını gösterdi.
Araştırıcılar ejakülatında hiç sperm görülmemiş azoospermili, sperm kanallarında tıkanıklık bulunmayan, FSH’sı ve genetik testleri normal bir grup erkeğe testis biyopsisi yaptılar. Biyopsi neticesi sperm üretiminin spermatosit ya da spermatid seviyesinde durduğu olgulara 2 ay süreyle, günaşırı 75 IU FSH enjeksiyonu başladılar. Takip eden ay bu dozu 150 IU’ye çıkardılar. 4. ayda ise tedaviye haftada 2 kez olacak şekilde hCG hormonu eklediler. Toplam 6 ay bu tedavi devam etti. Daha sonra yeniden TESE yapılarak, testis içinde sperm arandı.
Sonuç olarak, FSH tedavisini takiben hastaların %22’sinde testislerinde hareketli sperm çıktığını gözlendi. Bu spermlerle tüp bebek yapıldığında ise, yaklaşık üçte birinde (%27) gebelik gelişmişti. İstatistiksel analiz yapıldığında, FSH tedavisinin gebelik başarısını anlamlı derecede artırdığı ortaya çıktı.
Bu sonuçlar göstermekte ki, sperm olgunlaşmasının yetersiz olduğu azoospermik erkeklerde, eğer hormonları normal sınırlar içerisindeyse, FSH tedavisi sonrasında yapılan TESE ile sperm bulma şansı anlamalı derecede artacaktır. Ama her olguda yeterli düzelme sağlanamaması nedeniyle, bu tedavinin sadece bir grup erkekte başarılı olması beklenmelidir. Ancak henüz hangi grup erkeklerin bu tedaviden sonuç alacağı netleşmiş değildir. Yine de, azoosperminin tedavisinde FSH tedavisi umut verici bir yöntem olarak sunulabilir.
Kaynak: Fertil Steril 86; 466-8, 2006.