American Urological Association (AUA) yıllık toplantısı bu yıl 4-8 Mayıs tarihleri arasında San Diego’da düzenlendi. Dünyanın çok sayıda ülkesinden yaklaşık 2300 çalışma sunuldu. Erkek İnfertilitesi ile ilgili öne çıkan haberler aşağıda özetlenmiştir:
- İnfertil erkeklerde testosteron hormonu yükseltilmek isteniyorsa bir antiöstrojen olan Klomifen Sitrat güvenle kullanılabilir. Hastaların %66’sında günaşırı 25 mg ya da her gün 50 mg olmak üzere verilmesi durumunda testosteronu 200 ng/dL artırarak, >400 ng/dL’ye yükseltebilmektedir. Testosteronun yanı sıra FSH ve LH hormonları da yükseldiği için testislerde sperm üretimi de neticede artmakta. Buda sonuçta gebelik başarısını yükseltmektedir. Yanıt alınamayan olgularda doz ayarlaması ile yine benzer sonuçlar elde edilebilmekte. LH hormonu < 6 IU/mL olanlar bu tedaviye daha iyi yanıt vermekteydi (Chua, Mazzola).
- Azoospermisi olan erkeklerde önceki testis biyopsisi ne olursa olsun, mikroTESE ile sperm bulma şansı vardır. Ancak biyopsi sonucuna göre bu şans da değişir. Sertoli cell only (SCO) olanlarda sperm bulma oranı %58 iken, maturasyon duraklaması olanlarda %76, hipospermatogenezde ise %100 olmakta (Mehta).
- MikroTESE yapılan erkeklerde Celecoxib içerik adlı ilacın kullanımı ameliyattan sonra ağrı hissini anlamlı derecede azaltmaktadır. Bir antiinflamatuvar olan celecoxib, osteoartirit tedavisinde zaten kullanılmakta. Araştırıcılar, TESE ameliyatından bir gün önce 2 x 200 mg dozda başlanıp, ameliyatı takiben 6 gün devam edilmesi durumunda ağrıda belirgin azalma bildirmekteler. Cornell Üniversitesi ekibinin deneyimleri bunun güvenle kullanılabileceği yönünde.
- Erkek yaşı ne olursa olsun, testislerden mikroTESE ile sperm elde edilme oranları değişmemektedir. Yaşları 41 ile 78 arasında değişen erkeklerin %62’sinde TESE neticesi olgun sperm hücreleri başarıyla elde edilebilmekte. Bunların %40’ında ise eşlerinde gebelik sağlanabilmekte. Araştırıcılar, erkek ileri yaşta da olsa, testislerden sperm elde edilmesi durumunda gebelik başarısının, gençlerle aynı olduğunu bildirmekte (Reifsnyder).
- 47,XXY kromozom yapısına sahip Klinefelter sendromlu 15 yaş civarı adolesan erkeklerde, 1-5 yıl süreyle testosteron ve/veya anastrozol (aromataz inhibitörü) kullanılmasını takiben mikroTESE yapılması neticesi yeterli canlı sperm elde edilerek dondurulup saklanabilir. Böylece, ileri yaşa geldiklerinde eşlerine tüpbebek yapılarak çocuk sahibi olma şansları sağlanabilmekte. Araştırıcılar, ileri yaşlarda sperm bulma oranlarının düşebileceğine dikkat çekerek, erken yaşta TESE ile sperm elde edilmesini önermekteler (Mehta).
- Klinefelter olgularında yaş ilerledikçe, TESE ile testislerde sperm bulma oranları da %47’den %11’e düşmekte (Kanto). Ama bunun tam aksine, sperm bulma başarısının yaşla değişmeyeceğini bildiren çalışmalar da vardır. Reifsnyder ve arkadaşlarının bulgularına göreyse, 40 yaş üzeri Klinefelterli erkeklerde mikroTESE ile %40’ında sperm elde edilebilir. Bu konu henüz tam anlamıyla açıklığa kavuşmuş değildir.
- Azoospermisi olan erkelerde TESE yapıp spermleri dondurmak, gebelik başarısını azaltmaz. Araştırıcılar, dondurulup daha sonra tüp bebekte kullanılan spermlerle %26 gebelik sağlanırken, taze sperm kullanılsa bu oranın değişmeyeceğini (%28) gösterdiler (Ohlander).
- Ejakulatta çıkan spermler kullanılarak tüp bebek yapılan çiftlerde gebelik sağlanamamışsa, daha sonraki tüp bebek denemesinde testislerden alınan spermlerin kullanılması durumunda gebelik şansının artacağı gösterilmiştir. Araştırıcılar bunu, testislerdeki spermlerin apopitoz ve DNA hasar oranlarının, ejakulattakilerden daha az olmasına bağlamakta (Mehta).
- Azoospermisi ile birlikte varikoseli de olan erkelerde varikosel ameliyatı yapalım mı? Kongrede sunulan bir bildiride, eğer testis biyopsisi spermatid evresinde duraklama ya da fokal spermatogenez gelmişse, ameliyattan fayda görüleceğini ve ameliyatı takiben ejakulatta da sperm çıkmaya başlayacağını vurgulamakta. Ancak Sertoli cell only (SCO) ya da spermatosit evresinde maturasyon duraklaması olan olgularda bu oran düşmekte (Salem). Bununla birlikte, varikosel ameliyatından önce biyopsi yapılmasının gerekliliği konusu halen tartışmalı. Bir grup, doğrudan ameliyat yapılmasını savunurken, önceden biyopsi ile bakalım diyenler de var. Günümüzde genel kanı, TESE öncesi biyopsi yapılmasının anlamlı bir üstünlük sağlamayacağı yönündedir.
- Testis kanseri olan erkeklerde testis alınmadan önce spermlerinin saklanması ideal olanıdır. Ama bu erkekler azoospermik ise, acaba testisleri alındıktan sonra hiç spermleri çıkmayacak mı? Bu konuda yapılan bir çalışma, azoospermik olan testis kanserli erkeklerde, bir testisleri alındıktan sonra %38’inin ileriki yıllarda ejakulatlarında kendiliğinden sperm çıkarmaya başlayacaklarını, çıkarmayanlara ise TESE yapıldığında %73’ünde sperm elde edilebileceğini ortaya koymuştur. Neticede, azoospermik erkeklerde testisin alınmasını takiben %80’i, ileriki yıllarda bir şekilde sperm sağlayabilmekte ve baba olaiblmekte (Teloken).
Kaynaklar
Chua M, Escusa K, Luna S, Morales M. Revisiting estrogen antagonists (clomiphene or tamoxifen) as medical empiric therapy for idiopathic male infertility with oligo and/or asthenoteratozoospermia: a meta-analysis; Presented at: 2013 American Urological Association Annual Meeting; May 4–8, 2013; San Diego, CA. Abstract 1887.
Kanto S, Yamasaki K, Iwamoto T, et al. The characteristics of Japanese azoospermic men revealed by outcomes of microdissection testicular sperm extraction; Presented at: 2013 American Urological Association Annual Meeting; May 4–8, 2013; San Diego, CA. Abstract 1892.
Mazzola CR, Katz DJ, Mulhall JP. Defining the utility of a clinical care pathway for clomiphene citrate use in men with hypogonadism; Presented at: 2013 American Urological Association Annual Meeting; May 4–8, 2013; San Diego, CA. Abstract 1901.
Mehta A, Dabaja A, King P. Clinical characterization and reproductive outcomes in men with complete AZFc deletions: a 17-year experience; Presented at: 2013 American Urological Association Annual Meeting; May 4–8, 2013; San Diego, CA. Abstract 2294.
Mehta A, Hsiao W, King P, Schlegel P. Perioperative celecoxib reduces narcotic use in patients undergoing testicular surgery: a randomized double-blind controlled trial; Presented at: 2013 American Urological Association Annual Meeting; May 4–8, 2013; San Diego, CA. Abstract 1886.
Mehta A, Bolyakov A, Roosma J. Successful testicular sperm retrieval in Klinefelter adolescents treated with at least one year of topical testosterone and aromatase inhibitor; Presented at: 2013 American Urological Association Annual Meeting; May 4–8, 2013; San Diego, CA. Abstract 1888.
Mehta A, Bolyakov A, Simons R, et al. Use of testicular sperm may improve ART outcomes in couples with previously failed treatment and abnormal ejaculated sperm TUNEL results; Presented at: 2013 American Urological Association Annual Meeting; May 4–8, 2013; San Diego, CA. Abstract 1889.
Ohlander S, Hotaling J, Kirshenbaum E, et al. The impact of fresh versus frozen testicular sperm upon intracytoplasmic sperm injection (ICSI) pregnancy outcomes in men with nonobstructive azoospermia (NOA): a meta analysis; Presented at: 2013 American Urological Association Annual Meeting; May 4–8, 2013; San Diego, CA. Abstract 1891.
Reifsnyder J, Trivedi N, Ramasamy R, Schlegel P. Age does not adversely affect sperm retrieval in men undergoing microdissection testicular sperm extraction; Presented at: 2013 American Urological Association Annual Meeting; May 4–8, 2013; San Diego, CA. Abstract 1893.
Reifsnyder J, Trivedi N, Ramasamy R, Schlegel P. Age does not adversely affect sperm retrieval in men undergoing microdissection testicular sperm extraction; Presented at: 2013 American Urological Association Annual Meeting; May 4–8, 2013; San Diego, CA. Abstract 1893.
Salem H, Fathy H, Fawzy W, et al. Induction of spermatogenesis in men with non obstructive azoospermia after microsurgical varicocelectomy for the treatment of varicocele: correlation with testicular histopathology and hormonal profile; Presented at: 2013 American Urological Association Annual Meeting; May 4–8, 2013; San Diego, CA. Abstract 1894.
Teloken P, Katz D, Berookhim B, Mulhall J. The semen analysis outcomes of testis cancer patients with azoospermia prior to orchiectomy; Presented at: 2013 American Urological Association Annual Meeting; May 4–8, 2013; San Diego, CA. Abstract 2290.