Aspermi, hiç meni gelmemesi olarak tanımlanır. Büyük kısmı da meninin mesaneye geri kaçmasından kaynaklanır, yani retrograd ejakulasyondan. Çocuk sahibi olamama yakınması ile başvuran olguların yaklaşık %2’sini oluşturur. Başlıca sebepleri ise prostat hastalıklarında kullanılan alfa-blokürler, doğuştan gelen yapısal anomaliler, diyabet veya multipl skleroz gibi otonom sinir sistemini tutan hastalıklar, özellikle barsak, mesane gibi karın içi organların ameliyatları sırasında sinir zedelenmeleridir. Böyle durumlarda mesane boynu kapanamadığı için, sperm çıkışı ters yönde gerçekleşerek mesaneye doğru olur. Retrograd ejakulasyonu olan erkeklerde ilişki sırasında hiç meni çıkmaz. Her ne kadar orgazm hissedilirse de, dışarı çıkış yoktur. Çoğu kez ilişki sonrası idrarla birlikte meninin de çıktığı fark edilir. Eğer orgazm da hissedilmiyorsa emisyon yokluğundan söz edilir ki, bu erkeklerde seminal bezlerde hiç salgı olmadığı ve kanallar da kasılmadığı için mesaneye geri kaçma da söz konusu değildir.
Aspermide genel olarak imipramin, psödoefedrin gibi sempatik sinir sistemini uyaran ilaçlar kullanılır. Ancak son zamanlarda Amoxapin’nin de sperm çıkışını sağlamada etkili bir ilaç olduğu bildirilmiştir. Amoxapin bir trisklik antidepresan olmakla birlikte daha az yan etkiye sahiptir. Shanghai Üniversitesinde retrograd ejakulasyonu olan bir grup hasta üzerinde yapılan tedavilerde olguların büyük kısmında sperm çıkışını sağladığı gösterildi. Gerçekten de, erkeklerin yaklaşık %80’inde 4 haftalık bir tedavi sonrasında normal sperm çıkışının olduğu bildirilmiştir. Birkaç olguda hafif uyku bozukluğu ya da kabızlık dışında önemli bir yan etkisi de görülmedi. Normal yolla sperm çıkışını takiben gerek doğal yolla gerekse tüp bebekle çocuk sahibi olduğu da bildirilmekte. Daha önce de aynı ilacın retrograd ejakulasyonu düzelttiği bildirilmişti.
Netice olarak, meni çıkışının bozulduğu aspermi ya da retrograd ejakulasyon olgularında tüp bebek öncesi bir süre ilaç tedavisi faydalı olabilir. Her zaman doğal yolla gebelik sağlayacak kadar fazla çıkış olmasa da, en azından ameliyatla testislerden ya da mesane idrarı içerisinden sperm almak gibi yollara gerek kalmadan, normal ejakulat spermleri kullanılarak tüp bebek şansı olabilir. Eğer uzun süreli bir tedavi seçilirse, doğal yolla da gebelik beklenebilir.
Kaynak
- Hu J, Nagao K, Tai T, Kobayashi H, Nakajima K. Randomized Crossover Trial of Amoxapine Versus Vitamin B12 for Retrograde Ejaculation. Int Braz J Urol. 2017 May-Jun;43(3):496-504.
- Hibi H, Ohori T, Yamada Y. DPP-IV inhibitor may affect spermatogenesis. Diabetes Res Clin Pract. 2011 Aug;93(2):e74-5. doi: 10.1016/j.diabres.