Daha önce TESE ameliyatı yapılan ama olgun sperm hücresi bulunamayan olgularda en merak edilen soru, tedavi ile sperm oluşumunun başlayıp başlayamayacağıdır. Dünyanın değişik ülkelerinde yapılan uygulamalara bakıldığında, belli hasta gruplarında böyle bir tedavinin yüz güldürücü sonuçlar vereceği görülmekte. Bunlardan yakın tarihte bildirilen bir diğeri ise hormon tedavisinin meni de bile sperm çıkarabileceğini, hatta tüp bebek ile gebelik sağlayabileceği, sonuçta da ikiz bebek sahibi olunabileceğini gösterdi.
Fransa’da Lille Üniversitesinde bir grup araştırıcı tarafından yapılan çalışmada, 36 yaşındaki bir erkeğin durumu bildirilmekte. Erkekte azoospermi mevcut. Ancak FSH ve Testosteron değerleri normal sınırlarda. Testis biyopsisinde ise spermatosit evresinde maturasyon duraklaması bulunmakta. Olguya önce antiöstrojen tedavisi verilmiş ve arkasından TESE ameliyatı ile testislerde sperm aranmış ancak hiçbir hücre bulunamamış. Bunun üzerine FSH tedavisi başlanmış. Tedavinin 9. ayına gelindiğinde ejakulat muayenesinde az sayıda da olsa canlı sperm çıktığı görülerek saklanmış. Arkasından tüp bebeğe geçilmiş ve ejakulatta çıkan spermlerle mikroenjeksiyon uygulanmış. Neticede eşi gebe kalan olgu, 9 ay sonra ikiz bebeklerine kavuşmuş.
Araştırıcılar bu şekilde bir tedavi için hormonların yüksek olmamasının gerekli olduğunu belirterek, tedavi sırasında yakın kontrollerinin yapılmasını şart koşmaktalar. Tedavinin esas etkisi, FSH hormonundaki yükselmeden kaynaklanmakta. Bu amaçla ilk basamakta antiöstrojenler denenebilir. Yeterli hormon düzeyi sağlanamazsa, gonadotropin enjeksiyonlarına geçilmesi FSH’da etkili bir yükselme sağlayabilir. Gerçekten de bu çalışmada enjeksiyonlara geçilmesini takiben FSH’nın kandaki düzeylerinin 1,6’dan 5,6’ya yükseldiği ve bunun da sperm yapımını başlatmaya yettiği görülmekte.
Netice olarak, ilk TESE ile sperm bulunamayan bir kısım seçilmiş olgu kontrollü hormon tedavisinden fayda görebilir ve hatta sağlıklı bebek sahibi olabilirler. Ancak bu tür tedavilerin etkisi kanıtlanmış olmadığı için, olası yan etkiler ve maliyet bakımından iyi değerlendirilmesi gerekir.
Kaynak:
Barbotin AL, Ballot C, Sigala J, Leroy M, Rigot JM, Dewailly D, Robin G, Mitchell V. Pregnancy after intracytoplasmic sperm injection following extended sperm preparation and hormone therapy in an azoospermic man with maturation arrest and microlithiasis: a case report and literature review. Andrologia. 2016 Jul 29. doi: 10.1111/and.12665.