Geçtiğimiz sene dünyanın en büyük tıbbi makale inceleme merkezi “Cochrane Database Library” sperm DNA hasarlarının tedavi sonuçları konusunda 4179 erkeği kapsayan çok geniş kapsamlı bir araştırma yaptı. Dünyada bu konuda yapılmış çok sayıda çalışmayı inceledi. Aralarında güvenilir olduklarını seçip, sonuçlarını toplayarak yayınladı. Cochrane verilerine göre sperm DNA hasarı yüksek olan erkekler antioksidanlarla tedavi edilirlerse, eşlerin gebe kalıp sağlıklı doğum yapma olasılığı, tedavi almayanlara göre yaklaşık 4 kat artmaktaydı.
Cochrane verilerine göre çocuk olmaması nedeniyle tedavi arayışına gören erkeklerin %30 ila %80’inde spermlerinde oksidatif strese bağlı DNA hasarı bulunmaktadır. Her ne kadar bunlarda çocuk olmamasına DNA hasarından başka faktörler de eşlik etmekteyse de, yine de en azından her 20 erkekten birinde çocuk olmamasından doğrudan bu hasarlar sorumlu tutulmaktadır. Tedavide antioksidanlar, pentoxifyline ya da hormonlar önerilmiştir.
Cochrane bu incelemesinde tedavi gören ve görmeyen erkekleri karşılaştıran ve tedavide de ağızdan antioksidan grubu ilaç kullanılan çalışmaları değerlendirmeye almış, yani enjeksiyon şeklinde verilen tedaviler dikkate alınmamış.
Netice olarak, tedavi alanlarla almayanlar karşılaştırıldığında sağlıklı doğum oranının 4 kat arttığı, bunun da %10 ile %31 arasında gebe kalma şansına karşılık geldiğini ortaya çıkarmışlardır.
Aynı araştırma kurumu 2011 yılında da benzer bir değerlendirme yapmış ve dünyanın değişik hastanelerinde DNA hasarı olan erkeklerin tedavisinden alınan sonuçları inceledikten sonra, tedavi alanlarda gebelik oranlarının yaklaşık 4 kat arttığını göstermişti.
Showell MG, Mackenzie-Proctor R, Brown J, Yazdani A, Stankiewicz MT, Hart RJ. Antioxidants for male subfertility. Cochrane Database Syst Rev. 2014;12:CD007411.
Showell MG, Brown J, Yazdani A, Stankiewicz MT, Hart RJ. Antioxidants for male subfertility. Cochrane Database Syst Rev. 2011 Jan 19;(1):CD007411.