Normal bir gebeliğin gelişmesinde spermin genetik materyalinin yani DNA’sının sağlam olması çok önemlidir. Son yıllarda, sperm DNA’sında kırk ya da hasar gelişmişse, çocuk sahibi olma oranlarının düşeceği gösterilmiştir. Eğer hasarlı DNA içeren spermlerin sayısı artarsa, çiftte infertilite gelişebilir. Klasik sperm analizinde ölçülen sperm sayısı, hareketi ve morfolojisi değerleri bunu göstermez. Bilimsel çok sayıda çalışma, hasarlı DNA içeren sperm oranındaki artışın, sağlıklı bir gebelik gelişimini önleyebileceğini ortaya koymuştur.
Erkeğin spermlerinde DNA hasar oranı yüksek de olsa, normal gebelikler ve sağlıklı doğumlar görülebilir. Ancak bunların oranı anlamlı derecede düşer. Çünkü spermlerin DNA hasar oranı yüksekse, bunlardan gelişecek embriyoların gelişimi de bozulur. Bunun bir nedeni, spermlerde apopitoz ve mutasyon oranındaki artıştır. Neticede embriyoların blastosist evresine gelme şansı azalır, düşükler artar, embriyoda anomali gelişebilir. Aslında döllenme sırasında sperm yumurtaya girdiği zaman, yumurtada bulunan enzimler hasarlı DNA’ları tamir edebilir. Tamir mekanizması da genç yumurtalarda daha iyi işler. Bu nedenle, kadının yaşı ne kadar gençse, hasarlı DNA içeren sperm oranı fazla da olsa, sağlıklı gebelik ve doğum gerçekleşme şansı o kadar artar. Ama hasarlı spermler çok fazlaysa, tamir mekanizması yetersiz kalabilir ve işte o zaman sorunlar başlar.
DFI Normal Değerleri için kaynak
- USA Cleveland Clinic’den Prof. Agarwal ve ekibinin DNA hasarı, oksidatif stres ve infertilite arasındaki ilişki konusunda bulguları: Fertil Steril 2003
- USA South Dakota State Üniversitesi’nden Dr. Evenson’un bulguları: Theriogenology 2006
Aşağıda sperm DNA hasarı konusunda detaylı bilgiler içeren yazılar bulabilirsiniz. Belki sizin sorununuz da bunlar arasında duruyor….
SPERM DNA HASARLARININ TEDAVİSİ
SPERM MORFOLOJİSİ VE DNA İLİŞKİSİ
DOĞAL YOLLA DA BABA OLUNABİLİR!
BAŞARISIZ TÜP BEBEK DENEMELERİ
DİYELİM Kİ SPERM TESTİ NORMAL GELDİ…
ŞİŞMANLIK SPERM DNA KALİTESİNİ BOZABİLİR
ANTİOKSİDAN YAŞAM TARZI VE BESLENME
40’INDAN SONRA BABA ADAYLARI İÇİN OKSİDATİF STRESTEN KORUNMA YOLLARI (Yeni)
ÇOCUK SAHİBİ OLAMAYAN ÇİFTLERDE SPERM DNA HASAR ORANLARINDAKİ ARTIŞIN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU GÖSTEREN BAZI ÇALIŞMALAR
- Sperm DNA hasar oranı yükseldikçe düşük riski artabilir (Fertil Steril. 2013 ).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23562046
- Tüp bebek yapılan çiftlerde erkeğin sperm DNA hasar oranı yüksekse, canlı doğum oranları anlamlı derecede düşer (Reprod Biomed Online. 2013).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23200202
- 2969 olgunun değerlendirildiği toplam 16 çalışmanın sonuçları göstermiştir ki; sperm DNA hasar oranı arttıkça, düşük riski de anlamlı derecede artmakta (Hum Reprod. 2012 ).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22791753
- Tüp bebek uygulamalarında sperm DNA hasarı arttıkça, embriyo kalitesi bozulmakta ve gebelik şansı anlamlı derecede düşmektedir (J Obstet Gynaecol. 2011).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21973140
- Sperm morfoloji incelemesinde baş ve kuyruk bozukluğu bulunan spermlerde DNA hasar oranı da artmaktadır. Bu spermlerin tüp bebekte kullanılması başarıyı anlamlı ölçüde düşürür (Andrologia 2012).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21714801
- Aşılama ya da tüp bebek yapmadan önce sperm DNA hasar analizi yapılması önemlidir. Özellikle gebelik kayıplarında bunun önemi daha da artar (Syst Biol Reprod Med. 2011).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21208147
- İnfertil çiftlerde erkeğin rolünü araştırmada ve tüp bebek başarısını tahmin etmede sperm DNA hasar analizi yapılması faydalı bir teknik olarak önerilir (Fertil Steril. 2011).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20864101
- Sperm değerleri normal olan erkeklerde tüp bebek ile sonuç alınamamışsa ya da düşük oluyorsa spermin DNA hasarı yönünden değerlendirilmesi faydalı sonuç verir. Çünkü böyle erkelerde sperm DNA hasar oranı anlamlı derecede artmıştır (Indian J Med Res. 2010).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20516540
- Tüp bebek yapılmadan önce erkeğin spermlerinin DNA hasarı yönünden incelenmesi yapılmalıdır. DNA hasarı düşük çiftlerde tüp bebek yapılması başarıyı artırır (Reprod Biomed Online. 2007).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17579991
- Sperm analizi bozuldukça, hasarlı DNA içeren sperm hücre sayısı da artmaktadır (Fertil Steril. 2004).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15589869
- Çocuğu olmayan İnfertil çiftlerde erkeğin spermi DNA hasar analizine alındığında, büyük kısmında hasarlı sperm oranının artmış olduğu görülmekte. Böyle olgularda sperm DNA hasar analizi yapılması uygun olacaktır (J Androl 2000).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10670517
- Sperm hareketi bozuk olan erkeklerde spermlerin DNA hasarlı olma oranları anlamlı derecede artmakta. Yani, sperm motilitesi bozuldukça, sperm DNA hasar oranları da artar (Gynecol Endocrinol. 2011).