Sperm çıkışının hiç olmadığı nonobstrüktif azoospermi bulunan erkeklerde hormon tedavileri ile değişik oranlarda başarı elde edilebilmekte. Bunlardan biri human koryonik gonadotropin (HCG) tedavisidir. Yakın tarihli çalışmalarda bu tedavi ile testislerde sperm üretiminin artırılabileceği gösterilmiş ancak bunu etki mekanizması yeteri kadar izah edilememişti.
Japonya Yamaguchi Üniversitesi Üroloji Bölümü’ndeki araştırıcılar HCG’nin sperm yapımını hangi mekanizma ile artırdığını bir grup hastada incelediler. Azoospermik olan ve TESE ameliyatı ile hiç sperm çıkmayan erkekler çalışmaya alındı. Bunlara 3 ay süreyle HCG hormon tedavisi verildi. Tedavinin bitiminde yeniden TESE ameliyatı yapılıyor. Neticede, ilk TESE ile hiç sperm çıkmayan erkeklerin %15’inde, tedavi sonrası yapılan ikinci TESE ile canlı sperm elde edilebilmişti.
Araştırıcılar HCG uygulamasının etkisini spermatogonium denilen sperm kök hücrelerinin çoğalmalarını artırarak yaptığını gösterdiler. Aynı zamanda bunlarda testis içinde testosteron hormonu da artmaktaydı.
Yakın tarihli bir diğer raporda da daha önce TESE yapılmış ancak sperm çıkmamış 6 olguda, 3-6 ay hCG tedavisini takiben ikisinde mikroTESE ile canlı, olgun sperm elde edildiği bildirilmiştir. Bunlarda FSH değerleri 32 mIU/L’ye kadar yükselmişti. FSH hormonunun düşmesi, tedaviye iyi yanıt olarak değerlendirilmekte. Çalışmayı yapan araştırıcılar, TESE ile sperm çıkmayan azoospermili erkeklerde hormonal tedavinin güvenilir, başarılı ve ümit veren bir yöntem olduğunu belirtmekte (Shiraishi 2014).
Azoospermisi olan ve TESE yapılmasına karar verilen erkeklerde ameliyat öncesi hormon tedavisi ile testislerde testosteron düzeyinin yükseltilmesinin TESE ile sperm bulma başarısını artıracağı, diğer araştırıcılar tarafından da önerilmekte (Reifsnyder 2012, Dabaja 2013).
Mevcut veriler, TESE ile sperm çıkmayan seçilmiş azoospermi olgularında, daha sonra HCG tedavisi yapılıp ikinci kez TESE’ye alındıklarında canlı sperm hücresi bulunabileceğini, bunun da HCG hormonunun testislerde testosteron seviyesini yükselterek ve sperm kök hücrelerinin çoğalmalarını artırarak gerçekleştiğini göstermektedir.
Kaynak
Shinjo E, Shiraishi K, Matsuyama H. The effect of human chorionic gonadotropin-based hormonal therapy on intratesticular testosterone levels and spermatogonial DNA synthesis in men with non-obstructive azoospermia. Andrology. 2013 Oct 2.