Virüsler, insan sağlığında ciddi sorunlar ortaya çıkarabilirler. Özellikle uzun süre devam eden enfeksiyon oluşturduklarında spermin de içine girerek yumurtayla birleşme ve fertilizasyon (döllenme) fonksiyonunu bozabilir. Yakın tarihli çalışmalar AIDS, Hepatit B ve Hepatit C virüslerinin başta hareketi olmak üzere sperm değerlerini bozduğunu, DNA hasarlarına yol açtığını ortaya koymuştur. Bunların dışında daha nadir görülen virüsler de vardır: HPV (human papillomaviruses), HSV (herpes viruses), HCMV (cytomegalovirus) ve AAV ( adeno associated virüs).
Son yıllarda, bu virüslerin sperm parametrelerini bozduğu ve hatta düşüklere neden olabileceği yönünde veriler birikmeye başladı. Daha da önemlisi, virüslere karşı kullanılan antiviral ilaçların da sperm değerlerini olumsuz etkileyebilecekleri konusu.
Bunları birlikte değerlendiren otörler J Reprod Immunol (mayıs 2013, 10) dergisinde yayınladıkları makalelerinde çocuk olmaması nedeniyle başvuran çiftlerde spermin viral enfeksiyonlar yönünden de araştırılmasını, eğer böyle bir durum saptanırsa spermin yıkanarak üremeye yardımcı tekniklere (aşılama, tüp bebek) geçilmesini önermekteler. Viral enfeksiyonlarda sperm yıkaması daha titiz tekniklerle yapılır.
Yukarıdaki resimde, bir sperm başına yapışmış ureoplazma ureolyticum adlı mikroorganizma görülmekte. Aynı mikroorganizma sperm başının içine girerek, çocuk yapma fonksiyonlarını doğrudan bozabilir. (Reichart M, Kahane I, Bartoov B: Biol Reprod. 2000; 63:1041-8)