Prof.Dr. Kaan AYDOS
Tournaye (1) ve Silber’in (2), Sertoli cell only sendromu, maturasyon aresti, kriptorşidik tübüler atrofi, kabakulak orşiti ve Klinefelter sendromu gibi olgularda testis biyopsi örneklerinde fokal normal spermatogenez odaklarının bulunabileceğini göstermiş olmalarından sonra, standart testis biyopsisinin önemi tartışılır olmuştur. Özellikle, dondurulduktan sonra testis dokusundan elde edilen spermatozoalar ile başarılı gebeliklerin elde edilmiş olması (3), biyopsi uygulamasına ek bazı değişikliklerin yapılabilmesini mümkün kılmıştır. Testis biyopsileri 3 amaçla alınır: 1) seminifer tubulilerde matür spermatozoa ya da spermatid var mı, 2) etyopatogeneze yönelik olarak testis parankimini değerlendirmek, ve 3) infertilite değerlendirimi dışında başka patolojileri araştırmak. Günümüzde bunlara iki önemli ekleme daha yapılmıştır: 4) ileride gerekirse TESE işlemi sırasında da hücre bulunup bulunamıyacağını anlamak için testisten alınan biyopsilerin taze ekstraksiyonunun yapılması, ve 5) spermatozoa görülürse, o doku parçasının dondurularak saklanması, böylece ICSI-TESE tedavisi planlandığında testisler ikinci kez cerrahi bir travmadan korunulmuş olunur.
Sonuç olarak; testis biyopsisi aşağıdaki şekilde yapılırsa, tüm azoospermi olgularında hem tanısal de tedavi amaçlı olarak uygulanabilir:
- Tercihan mikroskop altında ve mikrocerrahi tekniği kullanılarak (4), testisin üst ve alt kutuplarının iç ve dış yüzlerinden biyopsiler alınır.
- Alınan biyopsilerden bir parça, histopatolojik tanı için Bouins veya Zenkers solüsyonunda saklanır.
- Bir parça doku, uygun besi yeri içine alınarak mekanik ya da enzimatik yolla ayrıştırılır (5). Burada amaç, matür germ hücrelerinin ekstraksiyonunu yapmaktır. İleride yapılacak TESE için ön fikir verir. Bu işlem touch-prep şeklinde (6), dokunun bir lam üzerine sürtülmesiyle de yapılabilir.
- Ayrıştırma ile matür sperm hücresi elde edilirse, geri kalan dokular dondurularak saklanır.
1. Tournaye H, et al: Correlation between testicular histology and outcome after intracytoplasmic sperm injection using testicular spermatozoa. Hum reprod, 11: 127-132, 1996.
2. Silber S, et al: Sertoli cell only revisited. Hum Reprod, 10: 1031-1032.
3. Fischer R, et al: Pregnancy after intracytoplasmic sperm injection of spermatozoa extracted from frozen-thawed testicular biopsy. Hum reprod, 11: 2197-2199, 1996.
4. Schlegel PN, et al: Testicular sperm extraction with intracytoplasmic sperm injection for nonobstructive azoospermia Urology, 49: 435-440, 1997.
5. Crabbe E, et al: Enzymatic digestion of testicular tissue may rescue the intracytoplasmic sperm injection cycle in some patients with non-obstructive azoospermia. Hum Reprod, 13: 2791-2796, 1998.
6. Jow WW, et al: Motile sperm in human testis biopsy specimens. J Androl, 14: 194-198, 1993.