Türkiye’de subfertilite tanısı koyabilmek için gerekli sperm parametrelerinin eşik değerleri, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden bir grup araştırıcı tarafından, özellikle sperm morfolojisi konusunda otör TF Kruger ile ortak bir çalışma neticesinde ortaya konmuştur. Yazarlar daha önce in vitro şartlar için araştırılmış olan seminal parametreleri bu sefer in vivo şartlar için analize tabi tutmuşlar ve sonuçta gerek klinik gerekse üremeye yardımcı tekniklerde faydalanılabilecek çok değerli bulgular elde ederek, yakın zamanda yayınlamışlardır. Çalışmanın sonuçları aşağıda kısaca özetlenmiştir.
Fertil erkeklerin (n: 69) sperm parametreleri ile infertil (n: 93) erkeklerin yaşa göre sperm parametreleri, ROC (receiver operating characteristics) curve analizi ile istatistiksel olarak araştırılarak karşılaştırılmış. Subfertil erkeğin tanımlanmasında pozitif ve negatif prediktif değerlere göre bir analiz yapılırsa, %5 normal morfoloji, %14 ileri motilite, %30 motilite ve 9 milyon/ml veya altında konsantrasyon değerleri eşik değerler olarak bulunmuş. Ancak bu değerlerin sensitivitesinin düşük olması nedeniyle tek tek değerlendirildiklerinde, fertil ve infertil erkeklerin ayırd edilmesinde en anlamlı parametrenin ileri motilitenin %14 olması gerektiği saptanmış. Sperm morfoloji için in vivo eşik değer ise %5 olarak bulunmuş. Bu morfoloji değeri ile bir erkeğin klinik olarak subfertil kabul edilmesinde doğruluk oranı %64.7’dir.
Sonuç olarak yazarlar, in vivo şartlarda da sperm morfolojisinin fertilite ve subfertilite ayrımı için değerli bir gösterge olduğunu savunmaktalar. Bu hastaların infertilite için yüksek riskteki olgular olarak ele alınabileceği savunulmaktadır.
Günalp S, Öncüloğlu C, Gürgan T, Kruger TF, Lombard CJ: A study of semen parameters with emphasis on sperm morphology in a fertile population: an attempt to develop clinical thresholds. HumReprod 2001: 16: 110-4.