Germinal aplazi aynı zamanda Sertoli cell-only sendromu olarak da bilinir. Testis histolojilerinde Seminifer tubüllerin sadece Sertoli hücreleri içerdiği, tüm germ hücrelerinin ise komplet bulunmadığı görülür. İlk defa Del Castillo tarafından 1947’de tanımlanmıştır.
Komplet ya da fokal olabilir. Komplet formunda seminifer tubüller sadece Sertoli hücreleri ile döşeliyken, hiç germ hücre bulunmaz. Fokal de ise bazı tubüller germ hücreleri içerirler ama bunlarda da spermatogenez sıklıkla gerek kalitatif gerkese kantitatif bozulma gösterir.
Etyolojisi 1) konjenital; 2) Akkiz kaynaklıdır. Konjenital neden fötal yaşamda primitif germ hücrelerinin yolk kesesi duvarından genital çıkıntıya göçlerinde bir engel bulunmasına ya da canlılıklarını sürdürememelerine bağlıdır. Sıklıkla Y-kromozomuna ait delesyonlar söz konusudur. Akkiz olaraksa inmemiş testis, radyasyon, sitotoksik ilaçlar veya viral enfeksiyonlar sorumludur.
Testis biyopsilerinin yaklaşık %30’unda SCO görülür. %8 bilateraldir. Komplet SCO diyebilmek için, çok sayıda biyopsi alınmalı ve hepsi de çok dikkatli analiz edilmelidir. Çünkü eğer fokal spermatogenez odakları bulunrsa, bu hastalarda TESE ile spermatozoa bulunması ve ICSI yapılarak gebelik elde edilmesi mümkündür. Standart histolojik muayenelerde germ hücrelerinin açıkça yokluğuna rağmen, testiküler sperm ekstraksiyonu yapıldığında bu hastaların %50’ye yakınında spermatozoa elde edilebilir. Seminifer tubül çapı azalmıştır ve interstisiyum genellikle minimal derecede değişmiştir.
Sertoli cell-only sendromlu hastalarda FSH seviyesinin normal ya da yükselmiş olması ile birlikte, testis boyutları da küçükten normale kadar değişir. Bu durumun etkili bir tedavisi yoktur. Yine de, tanısal biyopsilerinde Sertoli cell-only sendromu saptanan hastaların birçoğunda testislerinin başka kısımlarında düşük seviyede spermatogenez bulunabilmektedir. Ayrıca, germinal aplazinin, testislerin sklerotik olduğu ve bazı tubüllerde sadece Sertoli hücrelerinin bulunduğu son-evre testislerden ayırt edilmeleri de gerekir.
Sertoli cell-only sendromu histolojik bir tanıdır. Nedeni multifaktöriyal kabul edilir, bazı hastalarda Y kromozom mikrodelesyonları bulunurken diğerlerinin genetik analizleri tamamen normal olabilir. Hastalar genellikle küçükten normale değişen ölçülerde testisler ve azoospermik semen örnekleri gösterirler. Fenotipik olarak normal virililize olmuş erkek yapısındadırlar. Germ hücreleri bulunmadığı için FSH düzeyleri her zaman olmasa da sıklıkla yükselmiştir, oysa plazma testosteron ve LH düzeyleri normaldir. Dolayısıyla fenotipik olarak androjenizasyonda bir anomali gözlenmez.
Sperm analizinde azoospermi veya fokal SCO’da olduğu gibi oligoastenoteratozoospermi bulunur. Testis volümü genelde azalmış olsa da normal ölçülebilir. Testis ultrasonunda homojenitesi bozulmuştur. FSH, testosteron ve inhibin-B ölçümleri yapılır. Kesin tanı testis biyopsisi ile konur. Fokal spermatogenez odakları bulunabileceğinden tanısal TESE ile birlikte yapılmalı ve spermatozoa bulunan olgularda örnek dondurularak saklanmalıdır. İleri derecede oligospermi olgularında ICSI ile fertilizasyon başarısı da düşer.