Prof.Dr. Kaan Aydos
Tıkanıklık bulunmayan ya da hormon eksikliği olmayan azoospermi olgularında bu gün için yapılan tedavi, mikroTESE yöntemiyle testislerden sperm elde edilmesidir. Her ne kadar olguların yarısına yakınında başarılı olunmaktaysa da, bir kısım erkekte olgun sperm hücresi bulunamamakta ve alternatif tedavilere yönelinmektedir. Geçenlerde Japonya’nın Yokohama Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, bu tür olgularda da sperm bulunabileceği ve çocuk yapılabileceği gösterildi.
Bu deneyede araştırıcılar farelerin testisinden sperm kök hücresi olan spermatogoniumları kullanarak, olgun spermatozoa elde etmeyi başardılar. Testislerden alınan doku örnekleri bir takım işleme tabi tutulduktan sonra 2 ay laboratuvar ortamında bekletildi. Doku örnekleri incelendiğinde içinde olgun sperm hücrelerinin geliştiği görülerek, bunlarla dişi farelere tüp bebek yapıldı ve sağlıklı yavrular dünyaya getirildi. Nature dergisinin 24 Mart 2011 tarihli 474.sayısında çalışmanın detayları yayınlandı.
Bu ne anlama gelir? Eğer testislerde kök sperm hücresi olan spermatogonium varsa bunlarla artık olgun sperm hücresi elde edilebilecek ve tüp bebek işlemine geçilerek çocuk doğabilecek. Ama hemen belirtmek gerekir ki, bunun için testislerde spermatogonium hücresi bulunmalı. Bunların bulunmadığı testislerde ya da hiç testisin gelişmediği olgularda bir sonuç da beklenmemeli. Diğer yandan, çalışma hayvanlar üzerinde başarılı sonuç verdi ama henüz insanda bir uygulama yapılmadı. Yani insandaki sonuçlarını bilmiyoruz. Bir kaç yıl içinde, belki daha kısa sürede, insanda da nasıl sonuç vereceğini görebileceğiz. Şimdilik sadece bekleyeceğiz.